Philippines’ Newest Landmark Takes Home Gold Award from Shop! Association

Philippines Landmark Lighting Designer

The newly constructed Landmark in Alabang, Philippines is among the recipients of the 2018 Shop! Design Awards. The project has taken home a Gold Award in the category of Supermarket/Grocery Store.

Led by Hugh Boyd Architects in New Jersey, The Lighting Practice has been part of the design team for more than ten Landmark projects since 2007. The newest location, which was honored by Shop! Association this year, is the first to use entirely 3000K LED products.

The 100,000-SF project is a modern architectural design that blends organic and geometric forms. Details were particularly important to this project, and TLP addressed several design challenges during the design and construction process. “Due to the language barrier and time difference, we had to make sure we were as clear as possible in our drawings to ensure our designs were executed as we intended,” said Ryan Conover, who designed the lighting system for Landmark with Michael Barber. “We coordinated mock-ups through the architect, which we would review and provide feedback on internally.” All lighting products were then sourced locally in Asia.

Lighting calculation studies were also important to attain the right look for the grocery store. Ryan and Mike studied prominent feature elements in the design, such as the folded wall and facet walls, when developing the lighting system.

Receiving the Gold Award is a true honor for the design team. Representing more than 2,000 companies from 30 countries, Shop! is a global trade association dedicated to enhancing retail environments. The Shop! Awards Competitions is the premier retail design awards program recognizing the best new designs in the industry. Four award programs each celebrate a different area of design expertise. Click here to check out the full list of 2018 Design Awards winners.

Philippines Landmark

Philippines Landmark

Philippines Landmark

Renderings by The Lighting Practice showing the direct cove and downlight design